fbpx

Hoofdhuidkoeling

Hoofdhuidkoeling kan haaruitval bij chemotherapie tegengaan. Maar… Hoe werkt het? Werkt het bij iedereen? Hoe voelt het? Wat is jouw ervaring? Wil je dit allemaal weten? Lees dan dit blog over de hoofdhuidkoeling.

positiefje bij blog hoofdhuidkoeling van rode tranen

Kappers weer open!

Vanaf vandaag mogen de kappers de deuren weer openen. Die Corona is 1 ding, maar niet naar de kapper kunnen is natuurlijk vreselijk :-).

Het is nodig, hoog nodig, bij mij. Mijn grijze haren, die altijd netjes verstopt werden onder een laagje verf, zie je weer pronken op mijn koppie. Maar zo erg vind ik het niet hoor. Ik ben blij dat ik deze coupe weer heb, want dat was drie jaar geleden wel anders…

Door de geconstateerde borstkanker en de chemotherapie die daarop volgde, zag mijn coupe er erger uit dan nu tijdens de corona crisis met zonder kapper ;-). Zo is alles relatief.

Waarom hoofdhuidkoeling?

Als er kanker bij je geconstateerd is, dan krijg je vaak chemotherapie. Het gevolg van de chemotherapie is dat je haarwortels worden aangetast, waardoor je haren gaan uitvallen en je kaal wordt.

Door middel van hoofdhuidkoeling kan dit proces (deels) tegen gegaan worden. Door de temperatuur van de hoofdhuid te verlagen, vermindert de doorbloeding van de haarwortels. Hierdoor lopen de haarwortels minder schade op en valt het haar vaak minder uit.

De hoofdhuidkoeling kan niet bij ieder soort chemotherapie de haarvermindering tegengaan. Overleg met je arts is daarom altijd nodig.

Hoe werkt hoofdhuidkoeling?

De koeling van de hoofdhuid gebeurt met een koelkap van zacht kunststof die je op je hoofd draagt. Over de kap wordt een muts geplaatst die met een kinband strak wordt aangetrokken, waardoor de kap goed aansluit op je hoofd. De koelkap is doormiddel van een slang verbonden aan de koelmachine. Door deze koelkap stroomt een koude vloeistof die de hoofdhuid koelt. De vloeistof die door de kap stroomt wordt gekoeld tot min 5 – 6 °C. De hoofdhuid koelt hierdoor af van ± 37°C naar ± 18 ºC.

Hoofdhuidkoeling wordt toegepast door vóór ( 30 minuten), tijdens en na het infuus ( 90 minuten) met chemotherapie de hoofdhuid te koelen. Tijdens de koeling kan je niet lopen, alleen als je naar de wc moet wordt de kap even los gekoppeld.

foto is afkomstig van hoofdhuidkoeling.nl

Resultaat van de hoofdhuidkoeling

Het resultaat van de hoofdhuidkoeling is afhankelijk van verschillende factoren. Bij de ene patiënt werkt het goed, bij de ander minder goed of helemaal niet. Als je dikker haar hebt zijn de resultaten vaak beter, mede doordat je meer kan verliezen, voordat je het gaat zien. Want ondanks de koeling, er zal altijd haaruitval plaats vinden.

Thuis voorbereiden

Omdat je 120 minuten extra moet zitten, zorgde ik er altijd voor dat ik een goede Spotify lijst had om naar te luisteren. Ook nam ik van te voren een aspirientje in, omdat de strakke muts en de kou wel voor zeurende hoofdpijn kon zorgen. Andere patiënten vonden het fijn om te lezen of ze namen iemand mee om mee te kletsen. Dat kan allemaal.

Mijn ervaring met de hoofdhuidkoeling

Hoe verdroeg ik de hoofdhuidkoeling?

Ik heb zelf bij iedere chemo toediening die ik kreeg hoofdhuidkoeling gehad. Dat waren 4 AC kuren en 12 Taxol kuren. En… ja, de kap zit strak. Mijn hoofdhuid werd zo koud dat als de kap eraf werd gehaald omdat ik de tijd had uitgezeten, mijn haren deels bevroren waren. Soms vond ik het een hele lange zit. Vooral als ik me door de medicijnen en mijn koude hoofd niet goed kon vermaken. Maar laat het je niet afschrikken!

De eerste 10 minuten voelde het koud aan, daarna wende de kou. De ene keer verdroeg ik de koeling beter dan de andere keer. Soms stelde ik hele mailtjes op aan mijn vrienden, een andere keer zat ik voor me uit te staren en luisterde ik naar zachte muziek. Als ik thuis kwam moest ik altijd eerst bijkomen ‘even ontdooien’, letterlijk en figuurlijk. Daarna groeide het trotse gevoel weer, omdat ik weer 1 bastard af kon strepen. Zo kwam de finishlijn steeds meer in zicht.

Mijn resultaat

Na de 16x chemo had ik nog haar op mijn hoofd! Wow, wat was ik daarblij mee! Het was wel dunner, pluiziger en grijzer geworden. Er zaten her en der een kale plekken, maar ik had nog haar en heb nooit een pruik hoeven te dragen. De grijze uitgroei was te zien, omdat ik mijn tere haartjes natuurlijk niet ging verven. De kale plekken kon ik verdoezelen met mijn overgebleven haren. Het betekende heel veel voor mij dat de behandelingen tegen die klote ziekte het niet voor elkaar had gekregen om me helemaal naar kanker te laten uitzien. Dat voordeel was soms een nadeel. Omdat ik niet helemaal kaal was, maar wel met een pluizig, uitgegroeid kapseltje rondliep, reageerden onbekenden negatiever op me dan dat ik gewend was. Dat deed pijn en daar kon ik nog zieker dan ik al was van thuis komen.

Praktisch in het dagelijkse leven

Het heeft mij wel enorm geholpen. Ik hoefde geen pruik op te zetten als ik bijvoorbeeld boodschappen ging doen, de kinderen uit school ging halen of de hond uit moest laten. Ook was het voor mijn kinderen zo minder confronterend. Het was erg heet in de zomer. De pruiken werden door lotgenoten daardoor veel minder gedragen, omdat deze te warm waren.

Ondanks de nadelen zou ik het zo weer doen!

Als je zou vragen of ik het weer zou doen, dan is mijn antwoord zeker een JA! Door de lange zit in het ziekenhuis, kon ik ook het eea op een rijtje zetten. Door verplicht te moeten zitten met een lekker muziekje op, kon ik aan het verwerken van de achtbaan beginnen. De rust die het bracht deed me dus goed. Ieder nadeel is een voordeel in dit verhaal.

Voordelen en nadelen op een rij

+ Geen pruik nodig, vooral fijn in de zomer door de warmte.

+ Je hoeft je haar niet af te scheren, dat gaf mij de drive om het te proberen.

+ Voor mijn kinderen was het minder confronterend. ( toen 7 en 9 jaar oud)

+ Na de behandelingen heb je gelijk een ‘goede coupe’.

– Je weet van te voren niet of het bij je werkt. Onzekerheid, hier ook weer over, wil je dat of wil je duidelijkheid?

– Het is een veel langere zit in het ziekenhuis.

– Ik kan niet meer tegen de geur van rubber. Dit doet me teveel denken aan die kap en de nare periode van ernstig ziek zijn.

-Er wordt anders op je gereageerd dan dat je met een chemomutsje rondloopt.

Positiefje

Als je je haar ook (nog) niet kan verven omdat de kappers volgeboekt zijn of omdat je ziek bent, denk dan gewoon aan het positiefje van deze week: Ach, een ezel heeft altijd meer grijze haren.

Afsluitend nummer van Hair

Natuurlijk sluit ik dit blog weer af met een fantastisch nummer. Dit keer een nummer uit de film en musical Hair die ik in mijn jeugd wel honderd keer heb gezien. ‘Goodmorning sunshine’.

Mijn boek rode tranen

In mijn boek kan je verder lezen hoe mijn twee kanjers het ervan af hebben gebracht. Ik beschrijf, met een lach en een traan, hoe ik het jaar van behandelingen en het jaar daarna heb ervaren. Het is geestig, komisch en lachwekkend en soms zwartgallig, triest en verdrietig. Ondanks het zware onderwerp is het een zeer vermakelijk verhaal dat je niet meer los laat.

Wil je meer informatie over het boek, klik dan hier. Wil je de verkregen reviews lezen of wil je een stukje uit het boek lezen? Of koop het boek direct via onderstaande knoppen:

Keuzehulp nodig?

Mocht je nog twijfelen of je aan de hoofdhuidkoeling wilt beginnen, dan is de onderstaande keuzehulp misschien wel iets voor jou.

https://www.hoofdhuidkoeling.nl/keuzehulp-hoofdhuidkoeling

Op deze site is veel betrouwbare informatie te vinden:

https://www.hoofdhuidkoeling.nl/

Schuiven naar boven