fbpx

Hyperbare zuurstof therapie

positiefje hyperbare zuurstof blog rode tranen

Hyperbare zuurstoftherapie is een behandelwijze waarbij de patiënt 100% zuurstof inademt. Men zit in een drukcabine waarin de druk hoger dan omgevingsdruk is.

Waarom hyperbare zuurstof?

Door de bestraling hebben goede cellen en haarvaten ook schade opgelopen. Het gebied dat juist veel zuurstof nodig heeft om te kunnen herstellen, krijgt nu juist minder zuurstof door deze toegebrachte schade. De hyperbare zuurstoftherapie zorgt ervoor dat je meer zuurstof binnen krijgt. Tevens wordt door de cabinedruk de zuurstof zelfs tot in het beschadigde gebied geleid, waardoor de beschadigde cellen en haarvaten kunnen vernieuwen en verbeteren.

Wat is hyperbare zuurstoftherapie?

De therapie bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste adem je via een mondkap of masker 100% zuurstof in. De hogere concentratie zuurstof zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk zuurstof binnen krijgt. Ten tweede zit je in een drukcabine, waarin de druk hoger is dan de omgevingsdruk. De drukcabine zorgt ervoor dat de zuurstof bij de beschadigde haarvaten komt. Hierdoor kunnen de beschadigde cellen herstellen en heb je uiteindelijk minder last van de schade die is aangericht door de bestraling. Dit alles gebeurt onder een verhoogde druk van 2,4 atmosfeer. Je zit in een hoge drukkamer, de hyperbare kamer, de cabine of te wel de tank. De therapie wordt ook toegepast bij decompressieziekte bij duikers, om diabetische wonden te genezen of bij een koolmonoxidevergiftiging.

De cabine

Het op druk brengen van de cabine gaat stapsgewijs, omdat dit niet te snel mag gaan. Tijdens het op druk brengen van de cabine heb je nog geen zuurstofmasker op. Je moet goed klaren, dit leer je van te voren.

Begeleiding tijdens de sessies

Tijdens de hele sessie blijft de cabine gesloten. Er gaat altijd een begeleider mee naar binnen die iedereen goed in de gaten houdt. Ook zijn er camera’s aanwezig. Buiten de cabine zijn twee man personeel bezig met het op druk brengen van de cabine, met het via de camerabeelden in de gaten houden van patienten en met het aanzetten van de film. Er is altijd contact via de luidsprekers met het personeel buiten de cabine.

Mocht er toch iets mis gaan met een patiënt, dan kunnen ze of de hele cabine weer van druk halen of de patiënt in ‘de sluis’ zetten. De sluis is het achterste gedeelte van de cabine. Deze kan apart van druk worden gehaald, zodat hij of zij daarna zelf naar buiten kan gaan. Je wordt daar dan opgevangen door je behandelend arts of een ander personeelslid. Dit komt niet vaak voor. Het gebeurt wel eens dat iemand niet goed kan klaren, door bijvoorbeeld een beginnende oorontsteking en daardoor de cabine moet verlaten.

Begeleiding hyperbaar arts

Met je hyperbaar arts voer je een intake gesprek en de vervolggesprekken, die ongeveer om de week plaats vinden. Je bespreekt de voortgang en er wordt gekeken of de therapie al effect heeft op je lichaam. De hyperbaar arts bepaalt ook hoelang je de therapie moet volgen. Er kan besloten worden om de therapie te verlengen, door bijvoorbeeld een nog niet verkregen resultaat.

Hoe lang duurt een behandeling?

Hyperbare zuurstoftherapie is een intensieve behandeling. Gemiddeld krijg je 30 tot 40 sessies van ieder 2 uur lang, gedurende 6 tot 8 weken. De behandelingen vinden iedere werkdag plaats.

hyperbare zuurstof afbeelding blog rode tranen
Dit is de hoge drukkamer, de hyperbare kamer, de cabine of te wel de tank.

Hoe werkt hyperbare zuurstoftherapie?

Door inademing van 100% zuurstof onder verhoogde druk wordt 12 keer meer zuurstof dan normaal opgenomen in de bloedbaan. De weefsels met een tekort aan zuurstof, worden nu van zuurstof voorzien, waardoor op de langere termijn het weefsel kan herstellen. Bestraald weefsel wordt voorzien van zuurstof en met de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes wordt een aanvang gemaakt tot een blijvend herstel van weefsels waardoor de klachten blijvend verminderen.

Kom ik in aanmerking voor hyperbare zuurstof?

Voor de hyperbare zuurstoftherapie heb je altijd een doorverwijzing van je behandeld arts nodig.

De hyperbare zuurstoftherapie is voor iedereen bedoeld die:

 • klachten heeft in bestraald weefsel. Deze klachten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen door de therapie.
 • een operatie in bestraald weefsel gaat krijgen. Bijvoorbeeld een borstreconstructie na amputatie of het plaatsen van implantaten.
 • ook bij (diabetische) wondgenezing kan hyperbare zuurstof worden toegepast, vaak naast goede wondzorg.

Welke effecten kan hyperbare zuurstof hebben?

Bij de een heeft hyperbare zuurstoftherapie meer effect dan bij de ander. Dit verschil in effect heeft onder andere te maken met:

 • de aard en de ernst van de aandoening
 • medicijngebruik
 • de voedingstoestand
 • roken
 • andere ziekten die je hebt

Wat kan er gebeuren door de behandelingen?

 • Er gaan nieuwe bloedvaatjes groeien.
 • Stamcellen verplaatsen zich vanuit het beenmerg naar het bestraalde gebied.
 • Afweer- en genezingscellen gaan beter werken.
 • Sommige antibiotica gaan beter werken.
 • Stug littekenweefsel (fibrose) kan soepeler worden.
 • Wonden genezen beter.
 • Pijn wordt minder.

Eventuele bijwerkingen van de therapie

Vaak voorkomende bijwerkingen zijn:

 • pijn in de oren
 • bijziendheid
 • vermoeidheid 

Een bijwerking die zelden voorkomt, is een zuurstofinsult. ( teveel zuurstof binnen krijgen waardoor je duizelig wordt of flauw valt.)

Praktijkervaring

druk en drukte

We hebben het hier over druk, hoge druk hebben. Voordat ik de cabine inging, voelde ik de hoge druk op een heel ander gebied. Mijn behandelingen waren afgerond en een week later stonden al gesprekken gepland met de arbo, de casemanager, HR, en er werd al gesproken over de WIA en over de papieren die zeker op tijd ingediend moesten worden. Ik voelde me enorm onder druk gezet om weer te beginnen met het opbouwen van werk, terwijl ik er lichamelijke en geestelijk echt nog niet aan toe was. Mijn reintegratiearts kwam met het plan om me 8 weken lang, vijf dagen in de week de hyperbare zuurstoftherapie te laten volgen. Ik voelde mij enorm opgelucht. Mijn agenda was weer gevuld en de casemanagers moesten nog even wachten. Een bijkomend voordeel was dat mijn lichaam er ook beter van werd!

HGC Rijswijk

Ik ben in HGC Rijswijk behandeld met hyperbare zuurstoftherapie. Dit omdat mijn lichaam in het bestraalde gebied veel vocht vasthield en lichte pijn veroorzaakte. Naast deze therapie kreeg ik hier ook drie keer in de week oedeemtherapie. Ik vond de sfeer gemoedelijk en het personeel zeer bekwaam en lief. De eerste keer was ik wat zenuwachtig, maar dat was achteraf gezien niet nodig. Je wordt goed begeleidt en na een weekje ben je een rot in het vak!

Mijn behandeling

Ik heb 8 weken lang, vijf dagen per week, twee uur per dag, in ‘de tank’ gezeten. Ik zat met gemiddeld 15 personen in de tank. Samen met een lotgenootje was ik wel 1 van de jongste patiënten, maar dat maakte niks uit. Men plande de sessies zo, dat je meestal bij dezelfde mensen zat. Dat zorgde voor verbondenheid.

Waren de aandoeningen van iedereen niet zo zwaar geweest, dan kan je spreken over eigenlijk wel een heel gezellige boel. We waren met elkaar, we waren 1, in een surrealistische wereld. We hielpen elkaar waar we konden en we werden immuun voor alle ellende. Dit alles liep vaak uit op enorme lachsaldo’s die ik samen met een lotgenootje kreeg. Tranen over mijn wangen gelachen daar! Soms grapten we of er geen lachgas door de maskers werd geblazen. Dit geeft ook aan dat het een ontspannen therapie voor mij is geweest.

Wat doe je verder in die tijd

In de tijd dat je de zuurstof inademt kijk je samen films, of je leest een eigen boek. Om het kwartier mag je zuurstofmasker even af om wat te drinken en te kletsen. De uren vlogen voorbij.

Wat je verder nog moet weten

Je mag alleen met katoenen kleding aan naar binnen. Synthetische materialen kunnen in brand vliegen. Sieraden moeten uit gedaan worden en make up moet worden verwijderd. De kunstbenen, gehoorapparaten en andere medische hulpmiddelen moeten buiten de cabine wachten tot onze sessie klaar was.

Wat heeft het mij gebracht?

Een stukje rust; mijn agenda was voor 8 weken gevuld met behandelingen. Wat minder oedeem; misschien door de zuurstoftherapie, misschien door de oedeemtherapie, misschien door beiden. Een wat soepeler litteken. Maar bovenal heb ik weer de humor gevonden, uren gesproken met lotgenoten die meteen snapten wat ik bedoelde, en ik heb een stukje plezier in het leven teruggevonden dat ik verloren was na een heel erg zwarte en zware periode waar voor mijn gevoel overheen gewalst werd door arboartsen, casemanagers, uwv gerelateerde minkukels en andere strontvliegen.

Waar kan je je laten behandelen?

In Nederland zijn dit de behandelcentra voor hyperbare zuurstoftherapie:

Vergoeding voor de hyperbare zuurstof therapie?

In 2009 werd hyperbare zuurstoftherapie erkend voor specifieke indicaties, waaronder (late) bestralingsschade . Daarom wordt hyperbare zuurstoftherapie voor deze toepassing volledig vergoed uit het basispakket van de  zorgverzekering.

Afsluitend nummer

Natuurlijk moeten Acda en de Munnik op de playlist van Rode tranen! Het album ADEM  staat vol met top muziek en goede teksten. Op dichterlijke wijze wordt de luisteraar deelgenoot van het lief en leed van verschillende herkenbare personages.

Hier heb ik gekozen voor het nummer “Lopen tot de zon komt”. Mee blèren, of juist stil naar de tekst luisteren… Lopen, ademen en lief hebben, alles komt hier samen.

Over mijn en ervaringen die ik heb mogen maken tijdens het jaar van behandelingen en het jaar erna, heb ik het boek Rode tranen geschreven. Het is geestig, komisch en lachwekkend en soms zwartgallig, triest en verdrietig. Ondanks het zware onderwerp is het een zeer vermakelijk verhaal dat je niet meer los laat.

Wil je meer informatie over het boek, klik dan hier. Wil je de verkregen reviews lezen of wil je een stukje uit het boek lezen? Of koop het boek direct via onderstaande knoppen:

Schuiven naar boven