fbpx

Hulp bij en na kanker – blog

Hulp vinden bij of na kanker, daar heb ik te lang mee gewacht. Dat kostte me de kop. Ik had de behandelingen allemaal doorstaan, met opgeheven hoofd gestreden, maar bij de verwerking hiervan had ik hulp nodig. Omdat ik was ingestort, ging ik hulp zoeken. Voor mij te laat. Kan je dat een fout noemen?

Iedereen maakt fouten…

Jij, hij, jullie, zullie, zij, ik, de koning, hullie, wij, zelfs de heer Rutte… iedereen maakt fouten. Grote en kleine. De ene fout heeft bijna geen impact, de andere fout is levensbepalend. Van fouten kan je leren, daarom is het niet erg als ze gemaakt worden. Bovendien kan je ook van anderen leren, vandaar dat dit blog geschreven is. Ik hoop dat veel mensen zullen leren van mijn verhaal. Ik wil jullie de ellende van instroten na zo’n zwaar traject besparen.

Fouten maken zijn het bewijs dat je het probeert.

Fouten maken mag, ze zijn het bewijs dat je het probeert. Soms is het lastig om er mee om te gaan. Want zeg nou zelf, als je op je werk een grote blunder maakt, dan zou je toch het liefst door de grond heen willen zakken?

Mijn fouten ;-)…

Natuurlijk heb ik ook foutjes en fouten gemaakt, want ik leef, ik probeer en ik leer. Ik schaam me er niet voor ( nou ja een beetje toch wel, hihi) dat bijvoorbeeld op de eerste zelfgemaakte kalender van mijn zoontje een verkeerde geboortedatum stond, omdat ik deze verkeerd had doorgegeven aan zijn lieve leidster, oeps…

Of bijvoorbeeld toen die keer dat we naar de Beekse bergen gingen met de hele familie. Het benzinelampje brandde al een hele tijd voor we überhaupt in het pretpark waren aangekomen. Daarom waren we zo blij dat we niet tussen de leeuwen zonder brandstof kwamen te staan en de auto uit het park zouden moeten duwen. De opluchting was enorm groot toen de rondrit in eigen voiture was afgelopen. Ik heb weinig van de leeuwen gezien, omdat mijn ogen toch steeds afdwaalden naar het benzinelampje.

Tot slot nog een voorbeeld van een foutje… dat was die ene keer dat ik een tweedehands luifel ging ophalen voor onze camper. Het was best een stukje rijden (lees naar de andere kant van het land), daarom vertrok ik lekker op tijd. Voor de file uit. Lekker een muziekje op en gaan…. traladada… Ik had het adres alleen nog niet gekregen, maar dat zou wel goed komen. Hup naar de andere kant van Nederland. Ik stuurde een berichtje dat ik onderweg was. Na dertig kilometer had ik nog niks gehoord… Vreemd… 40 kilometer… niks…. 45 kilometer… niks… 48 kilometer… niks… Kortom, het adres heb ik nooit mogen ontvangen! Ik heb in dat durp van ellende maar een frietje gegeten en ben terug naar huis gereden 🙂

Geintje…

Hulp inschakelen bij kanker, doe het op tijd

De grootste fout die ik tijdens mijn behandelingen heb gemaakt, is dat ik niet op tijd hulp voor mezelf heb ingeschakeld. Nou ja, is dit een fout? Ik kan beter schrijven dat ik achteraf heb ingezien en dat het beter was geweest om eerder hulp in te schakelen. De gevolgen hiervan zijn in mijn boek te lezen, omdat dat teveel is om hier te beschrijven. Maar de conclusie is wel: leer van deze fout. Zoek direct hulp. Zoek naar mensen die je begrijpen en die je kunnen helpen, omdat dat goud waard is. Pietje en Marietje uit je familie, uit je vriendenkring en vanuit het schoolplein, bedoelen het natuurlijk erg goed, maar ik heb het over proffesionele hulp die je kunnen begeleiden bij het zware traject die je nu ondergaat of net bent ondergaan.

Hulp bij of na kanker

Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij ‘de Vruchtenburg’ in Rotterdam, waar psycho oncologische zorg wordt verleend. ‘Hulp na kanker, hoe verzin je het?’ dacht ik eerst. Maar het was een verademing! Er zijn meer centra in Nederland waar je deze specifieke hulp kan krijgen. Het Helen Downling instituut in Utrecht bijvoorbeeld, alleen zij hadden toen een langere wachttijd en die extra tijd had ik niet meer, ik ging eraan onderdoor. (Ik heb een lijst aan dit blog toegevoegd met alle centra die psycho-oncologische zorg aanbieden.)

Zo’n fout maak ik dus niet snel meer. Ik heb geleerd beter naar mezelf te luisteren en overal waar ik buikpijn van krijg te veranderen. Dat is nu een hele klus 🙂 .

De andere foutjes zal ik blijven maken, het zijn kleine levenslesjes die me vormen en kneden.

Wat waren jouw foutjes?

En jij, heb jij ook foutjes gemaakt? Wat was er 1 waar je achteraf om kan lachen? Wat heb je in je behandeltraject meegemaakt? Misschien wil je het delen in de reacties, zodat wij ook van jou kunnen gaan leren?

Fout nummer

Tot slot ga ik dit blog afsluiten met een te leuk, maar o zo fout nummer. Ik krijg energie van en vergeet zo snel wat ik fout heb gedaan. Luister maar eens naar Cést la Vie, ook een mooie titel.

Over mijn andere ‘foutjes’ en ervaringen die ik heb mogen maken tijdens het jaar van behandelingen en het jaar erna, heb ik het boek Rode tranen geschreven. Het is geestig, komisch en lachwekkend en soms zwartgallig, triest en verdrietig. Ondanks het zware onderwerp is het een zeer vermakelijk verhaal dat je niet meer los laat.

Wil je meer informatie over het boek, klik dan hier. Wil je de verkregen reviews lezen of wil je een stukje uit het boek lezen? Of koop het boek direct via onderstaande knoppen:

Hulp bij of na kanker

Waar kan je terecht tijdens en na de behandelingen tegen kanker? Soms kunnen een paar gesprekken al genoeg zijn. Het is fijn als iemand al ervaring heeft met het begeleiden van mensen met kanker. Kanker maakt veel emoties los. Erover praten met iemand die begrijpt wat er in je omgaat, kan veel steun geven. Je vindt een luisterend oor en lotgenotencontact bijvoorbeeld bij een patiëntenorganisatie of in een inloophuis.

  • Je (huis)arts
  • de (gespecialiseerd) verpleegkundige
  • ​een maatschappelijk werker
  • een psycholoog
  • een geestelijk verzorger

Je kunt ook terecht bij organisaties voor emotionele ondersteuning van (ex)kankerpatiënten, zoals inloophuizen en de NVPO. Voor sommige van deze zorgverleners heb je een verwijzing van je (huis)arts nodig.

Op kanker.nl vind je een overzicht van zorgverleners, organisaties en programma’s die je kunnen helpen, geordend op onderwerp. Deze informatie komt uit de Verwijsgids Kanker. 

Centra Psycho-oncologische zorg

Voor hulp bij en na kanker:

De Vruchtenburg

De Vruchtenburg is een onderdeel van Fortagroep en levert psychologische zorg voor mensen met kanker en hun naasten. (Rotterdam, Rotterdam-Zuid, Leiden)

Helen Downling Instituut

Het Helen Dowling Instituut helpt jou en je naasten omgaan met ernstige angst, vermoeidheid, stemmingsproblemen of een posttraumatische stressstoornis (PTSS). (Utrecht, Bilthoven, Arnhem en Nijmegen)

Stichting het behouden huys

Het Behouden Huys is een plek voor kankerpatiënten en hun naasten, om door middel van professionele en betrokken therapie stil te staan bij wat er gebeurd is, voor verwerking en voor leren omgaan met de psychische, sociale en lichamelijke gevolgen van kanker. (Haren, Delfzijl, Emmen, Heerenveen en Hoogeveen).

Ingeborg Douwes Centrum

Het Ingeborg Douwes Centrum is een expertisecentrum op het gebied van de psycho-oncologie. Ze bieden, als GGZ-instelling, psycho-oncologische zorg aan mensen met kanker en hun naasten om met de prognose, het ziekteproces, het herstel en het mogelijk naderende einde om te gaan. (Amsterdam, Overveen)

Stichting Les Vaux

Les Vaux biedt begeleiding aan mensen met (of na) kanker en hun naaste. Dat gebeurt op een speciale manier, namelijk tijdens vakantieweken op het landgoed van Les Vaux in Frankrijk of op een mooie locatie in Nederland. Je bent samen met anderen, maximaal acht, en doet mee aan een speciaal voor dit doel ontwikkeld programma. Het programma is geschikt voor mensen die het prettig vinden in een kleine groep lotgenoten hun ervaringen te delen, zich te verdiepen in de wijze waarop zij en anderen omgaan met de kanker in hun leven en daarvan te leren.(Abcoude)

Toon Hermans huis

Het Toon Hermans huis biedt psycho-oncologische zorg en activiteiten voor het vinden van een nieuwe balans. Niet alleen als je zelf ziek bent, maar ook als je een naaste bent. (Amersfoort, Tiel, Arnhem)

Kenniscentrum Oncologie

Het Kenniscentrum Oncologie is er voor patiënten met een oncologische aandoening en wil een expertise centrum zijn voor patiënten, familie van patiënten en hulpverleners. Het centrum biedt: behandeling en begeleiding, voorlichting en informatie, service en voorzieningen. (Deventer)

Schuiven naar boven